خانه » سرگرمی » آموزش » prostate علت بیماری پروستات

prostate علت بیماری پروستات

پروستات چیست؟

prostate پروستات عضوی از دستگاه تناسلی مردانه است و در کنار مجرای ادراری قرار دارد و موقع انزال جنسی مایعی سفید رنگ ترشح می کند که تقریبا یک سوم حجم منی را این مایع قلیایی تشکیل می دهد.

مایع ترشح شده از پروستات وظیفه حمل اسپرم ها به سمت تخمک را دارد و همچنین منبع تغذیه اسپرم ها نیز هست.

اندازه طبیعی پروستات

پروستات در سنین کودکی تا پیش از بلوغ اندازه کوچکی دارد و در هنگام بلوغ شروع به رشد کرده و معمولا در حدود ۲۰ سالگی به اندازه ای ثابت می رسد. محدوده اندازه طبیعی پروستات در مردان بالغ از لحاظ حجمی ۳۰ cc سی سی یا همان ۳۰ سانتی متر مکعب یا به زبان ساده به اندازه یک گردو است.

پس از ۴۰ سالگی معمولا پروستات شروع به بزرگ شدن کرده و به اندازه یک توپ گلف می رسد.

محدوده وزنی پروستات در منابع مختلف اعداد متفاوتی ذکر شده است. ولی می توان گفت پروستات بالغ در جوانی بین ۷ تا ۲۰ گرم وزن دارد. این محدوده وزنی در میان سالی به ۶۰ گرم می رسد.

محاسبه اندازه پروستات

هنگام تصویر برداری از پروستات می توان طول و عرض و ارتفاع آن را در تصویر حاصله از MRI به دست آورد.

حجم پروستات = طول * عرض * ارتفاع * ۰٫۵۲

همان طور که بالاتر گفته شد، متناسب با سن، حجم پروستات ممکن است افزایش پیدا کند و حجم بیش از ۳۰ سانتیمتر مکعب، بزرگی پروستات محسوب می شود.

بزرگ شدن پروستات چیست؟

بعد از ۴۰ سالگی به دلایل مختلفی در مردان شاهد بزرگ شدن پروستات هستیم که می تواند بر مسیر ادرار و همچنین باروری مردان موثر باشد.

هیپرپلازی و رشد خوش­خیم پروستات را بزرگ شدن پروستات یا BPH می گویند. این بیماری در بین مردان بالای ۴۰ سال بسیار شایع است. این افزایش در اندازه پروستات خوش­خیم می باشد. در ادامه با این بیماری بیشتر آشنا می شوید.

علائم ادراری بزرگ شدن پروستات

تند تند ادرار کردن یا تکرر ادرار

شروع ادرار کردن با ناراحتی

کاهش فشار ادرار

عدم توانایی در ادرار

عدم کنترل ادرار

شب بیدار شدن برای ادرار

افراد مبتلا به سرطان پروستات پیشرفته مبتلا به همین علائم ادراری هستند، بنابراین پزشک باید دقت کافی داشته باشد که این دو بیماری را از هم تشخیص بدهد.

علت بزرگ شدن پروستات

علت بزرگ شدن پروستات تاکنون مشخص نشده ولی عوامل زیر در بزرگ شدن آن دخیل هستند:

سابقه فامیلی

چاقی

بیماری دیابت

عدم فعالیت

تمرین عضلات کف لگن خاصره

تمرین عضلات کف لگن خاصره یعنی عضلات کنترول کننده کارکرد مثانه و روده ها را تقویت می بخشد. قبل از عملیات شدن بیاموزید که چطور عضلات تانرا تمرین دهید و تمرین را به زود ترین فرصت ممکنه بعد از عملیات شدن آغاز کنید (به ورقه معلوماتی “تمرین عضلات کف لگن خاصره برای مردان” مراجعه نمائید

علائم بزرگ شدن پروستات و سرطان پروستات

تکرر ادرار

شب ادراری

برای تخلیه ادرار به سرعت به توالت رفتن

بی اختیاری ادرار

شروع شدن ادرار با تاخیر صورت می گیرد.

قطع و وصل شدن جریان ادرار

کم شدن فشار ادرار

زور زدن برای خروج ادرار

احساس عدم تخلیه کامل مثانه

ادرار قطره قطره

درد مثانه یا درد موقع ادرار کردن

وقتی prostate پروستات بزرگ می شود، راه خروجی ادرار از مثانه که گردن مثانه می­ باشد بسته می­ شود و باعث علائمی نظیر شکم درد یا احساس دائم پری مثانه، تکرر ادرار و بند آمدن ادرار می ­شود. هیپرپلازی خوش­خیم پروستات یک بیماری پیشرونده می ­باشد و اگر درمان نشود ادرار از مثانه کامل خارج نمی­ شود و ادرار باقیمانده باعث عفونت ادراری می ­شود.

چرا پروستات بزرگ می ­شود؟

بیماری پروستات، بیماری مردان بعد از ۴۰ سالگی است. دو عدد ماده در پروستات وجود دارد که با بالا رفتن سن مقدار آن­ها نیز افزایش می­ یابد. این دو ماده باعث می شوند که هورمون­ جنسی مردانه را که  تستوسترون می باشد آن را به استروژن و DHT تبدیل کند و در نتیجه باعث بزرگی پروستات شوند.

پروستات از چند قسمت تشکیل شده است، به­ طوری که بزرگی خوش­خیم در یک قسمت از پروستات و سرطان پروستات در قسمت دیگر پروستات بوجود آید.

تشخیص بزرگی پروستات

پزشک با استفاده از موارد زیر می تواند بزرگ شدن پروستات را در بیمار تشخیص دهد:

علائم ادراری در بیمار

معاینه مقعدی از بیمار

آزمایش ادرار

انجام آزمایش PSA برای تشخیص سرطان

شدت علائم ادراری الزاماً ارتباطی با بزرگی پروستات ندارد. ممکن است یک پروستات کوچک علائم شدید ایجاد کند، در حالی­که برعکس یک پروستات بسیار بزرگ علائم ادراری شدید نداشته باشد، بنابراین شدت علائم ادراری در بیمار ارتباطی به برزگی پروستات ندارد.

درمان بزرگی پروستات

درمان بزرگی پروستات با توجه به شدت علائم ادراری تفاوت دارد. اگر علائم ادراری خفیف باشند، بیمار با تغییر روش زندگی روزانه، می تواند علائم خود را تا حد زیادی کاهش پیدا دهد.

اگر بیمار مبتلا به علائم ادراری متوسط باشد با استفاده از دارو تا ۴۰ درصد بهبودی حاصل می ­شود. یعنی ۴۰ نفر از ۱۰۰ نفر و اگر علائم شدید باشد روش درمانی جراحی می­ باشد.

تغییر روش زندگی روزانه شامل کاهش وزن، ورزش و ممانعت از خوردن کافئین می ­باشد. داروهایی که برای درمان متوسط استفاده می ­شوند شامل امنیک و فنتراید می ­باشند.

حدود ۲۱۰ میلیون نفر در دنیا مبتلا به بزرگی خوش­خیم پروستات هستند. علائم ادراری معمولاً بعد از ۴۰ سالگی ظاهر می­ شوند. بیش از نیمی از افراد بالا ۵۰ سال به این بیماری مبتلا هستند. بعد از ۸۰ سالگی بیش از ۹۰ درصد مردان مبتلا به این بیماری هستند.

چه بیمارهایی با برزگی پروستات اشتباه گرفته می شوند؟

فلج عصبی مثانه

بیماری مثانه مثل سرطان مثانه

بیماری مجرا مثل سنگ مجرا، تنگی مجرا

عفونت ادراری

بیماری التهاب و عفونت پروستات

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *